Geslachtsbepaling

Door middel van DNA onderzoek

Geslachtsbepaling

Door middel van DNA onderzoek

Geslachtsbepaling van vogels kan gedaan worden met DNA onderzoek. DNA is de belangrijkste drager van erfelijke informatie in alle mensen, dieren en planten. Het bevat de code voor de erfelijke eigenschappen zoals bijvoorbeeld de kleur van je ogen. DNA ziet er uit als een dubbele helix: twee strengen draaien om elkaar heen als de leuningen van een wenteltrap en de treden van die trap worden gevormd door vier basen: A, C, T en G.

Bij vogels zijn op jonge leeftijd geen duidelijke geslachtsgebonden kenmerken zichtbaar. Op latere leeftijd is het geslacht meestal wel te zien aan het ontwikkelde vederkleed.

Geslachtsbepaling kan plaatsvinden met behulp van DNA analyse. Hierbij wordt gekeken naar een specifiek stukje DNA op het geslachtschromosoom. Het DNA van de vogel bevindt zich onder andere in de punt van de veer. Dit DNA wordt uit de veer ge-extraheerd. Met de polymerasekettingreactie, PCR (Polymerase Chain Reaction), wordt van de zeer kleine hoeveelheden DNA de specifieke gedeeltes ge-multipliceerd tot er genoeg van is om het te analyseren. Deze worden vervolgens zichtbaar gemaakt met electroforese.

Het W gen is specifiek voor vrouwelijke vogels en het Z gen komt in beiden sexen voor. Bij een pop zijn de 2 fragmenten W, Z waarneembaar. Bij een man slechts 1 fragment Z, Z.

Met deze techniek kan met grote zekerheid het geslacht van bijna alle vogelsoorten worden bepaald.

Bird Genetics : Voor het seksen / geslachtsbepaling van uw vogels.

Selecteer de gewenste geslachtsbepaling

Geslachtsbepaling met certificaat

bg-analyse-met-certificaat-2

Ontvang een officieel Bird Genetics certificaat van ons laboratorium per post. Per vogel krijgt u een apart certificaat. Met een certificaat kunt u aantonen dat uw vogels gesekst zijn.

Geslachtsbepaling zonder certificaat

bg-analyse-zonder-certificaat-2

Wenst u geen officieel Bird Genetics certificaat kies dan voor deze analyse. In dit geval ontvangt u de uitslag van de DNA analyse uitsluitend per e-mail.

0